Groepsleden
Hij is de oprichter van de groepen Tjane en Cadans der getouwen. Zijn achtergrond ligt zowel in de volkmuziek als in de popmuziek.
Speelde o.a. in MAM (Nederlandstalige pop), Moira (Iers Traditioneel), en GROND
(Nederlandse folk-pop).
Met deze groepen speelde hij op festivals zoals: Dranouter ( B), Folkwoods, Loon Plage (FR) Rudolstad (D), Emden (D) en theaters in Nederland en Vlaanderen.
Hij is een verwoed verzamelaar van volksmuziek uit de Lage Landen.
Hij geeft ook al jaren les. Hij is gespecialiseerd in volksmuziek uit Ierland, Bretagne en de Lage Landen.
Heeft vele cursussen gegeven voor: Stichting Volksmuziek Nederland,
Het Folk (Dranouter), Erasmusuniversiteit Rotterdam, Conservatorium Zwolle, muziekschool Gouda, conservatorium Alkmaar.
Geeft al jarenlang les voor Stichting Volksmuziek Nederland.
Ook is hij eigenaar van de FUAIME studio, waar hij als producer werkzaam is. De specialiteit van de studio is het opnemen van akoestische muziek. (Folk, klassiek, jazz)
Voor meer info over de FUAIME studio kunt u verder klikken naar www.fuaimestudio.nl.
www.tjane.nl
www.guyroelofs.nl
"From the start, when it was the instrument of the wood-god Pan, the flute has been associated with pure energy. Its sound releases something naturally untamed, as if a squirrel were let loose in a church"
Seamus Heaney
Ik ben zo'n twintig jaar bezig met het spelen van tin-whistle en de Ierse houten dwarsfluit.
In de tachtiger jaren speelde ik blokfluit en klarinet Op zeker moment heb ik me opgegeven voor een cursus Ierse muziek op tin-whistle bij Kees Bakker van de Stichting volksmuziek Nederland.
Het was liefde op het eerste gezicht wat betreft Ierse muziek en de Ierse fluiten.
Ik heb me verder bekwaamd in het Keltische fluitspel door het volgen van 'summerschools' in Ierland en Bretagne. Ik heb o.a. les gehad van Jean-Michael Veillon, Emer Mayock en Silvain Barou.
Op dit moment speel ik in verschillende bands:
- Tjane: wereldmuziek van de Lage Landen
- EBBFB: Balfolkmuziek
- Gweedore: een duo met Guy Roelofs en soms gastmuzikanten, waarmee we Keltische muziek spelen.
Verder heb ik ook een soloprogramma, waarbij ik Keltische muziek op verschillende fluiten speel.
Ik geef les voor Stichting Volksmuziek Nederland, Flutonicon, en diverse muziekscholen.
eigen website: www.jennyvandiggelen.nl
Rudy is als violist van bij de oprichting lid van Orion. Hij is artistiek leider van de groep. Rudy startte in 1978 met een aantal Vlaamse folkgroepen en hield zich bezig met het optekenen van oude Vlaamse liederen.
Daarna legde hij zich uitsluitend toe op de Ierse traditionele vioolmuziek. Hij heeft ook belangstelling voor andere muziekstijlen zoals bluegrass, jazz, balkanmuziek, ...
Naast viool bespeelt Rudy ook de Nyckelharpa, een oud Zweeds strijkinstrument met klavier en twaalf sympathische snaren.
Hij componeerde en arrangeerde muziek voor televisie (France 3) en kortfilm (deelname aan het Festival of Arts te Galway, Ierland).
Rudy is te horen op een twintigtal CD's als gastmuzikant en werkte voor EMI aan het "Dao Dezi"- album samen met Tri Yann, Manu Lann Huel, Arnaud Maisonneuve en Denez Prigent.
Raquel is een Brussels accordeontalent van Spaans-Belgische afkomst. Ze bespeelt zowel diatonisch als chromatisch accordeon en is vertrouwd met een veelheid aan muziekstijlen, van de Parijse musette uit de swingjazz-periode, tot de traditionele muziek uit Oost Europa, Scandinavië, Schotland, België, ...
Ze treedt op als soliste, en speelde voor theater, ballet en film (o.a Cascades van Micha Van Hoeck, Le Nain Rouge, Baldy et Tiny, ...).
Raquel is een veelgevraagde studiomuzikante en werkte mee aan een dertigtal plaatopnames (Albert Marcoeur, Christian Merveille, Jean Paul Albert, Bernard L’Hoir, Ten Strings Duo, Urban Trad, Cadans der getouwen, ...).
Als lid van Orion toont ze haar grondige kennis van de verschillende Ierse accordeonstijlen.
Nele is de jongste telg van het gezelschap, zij werd geboren in 1983 in het Belgische Waasland. Van jongsaf aan maakte zingen een belangrijk deel uit van haar leven. Ze zat in verschillende jeugdkoren, stond steeds op de voorste rij als er schoolmusicals werden gespeeld, volgende drie jaar musical op Move Jeugdacademie en neemt al zes jaar in het solidariteitskoor van de universiteit van Antwerpen een leidende stem voor haar rekening.
Vandaag staat ze als Germaniste met plezier voor de klas in het kunstonderwijs en treedt ze regelmatig op met de a capella-groep [spu:n] en TJANE.
Sinds kort kan ze bij GROEF met plezier weer een heel ander genre uitproberen.
Evelien werd in de herfst van 1981 geboren in een deelgemeente van de Belgische Scheldestad. Op haar elfde ontdekte ze dat geen enkel instrument haar stem kon overtroeven wat betreft plezier beleven aan het maken van muziek.
Deze ontdekking resulteerde in wekelijkse trainingen van haar musculi vocales in verschillende muziekgroepen, waaronder kinderkoor De Notenkrakers, kleinkunstgroep Z.E.I.L. en het wereldmuziekkoor Amahoro. In Amahoro hanteerde ze ook drie jaar het dirigeerstokje.
Op dit moment kan Evelien haar muzikaal ei kwijt in de a-capellagroep Spu:n en bij GROEF. Alles wat op een affiche van ‘Folkfestival Dranouter – the new tradition’ past, kan haar boeien.
Naast zingen is Evelien ook gepassioneerd met kankeronderzoek bezig.
Kristien Segers is geboren in hartje winter van het jaar 1983. Met de Zangeres zonder Naam en Heintje als grote voorbeelden bracht ze haar kinderjaren al zingend door. Hoewel ze tot haar 23ste vooral met haar studies en de jeugdbeweging bezig was, wist muziek steeds een plaatsje te veroveren in haar leven. Ze zat in een koor, gaf dansles en zong op kamp elke avond een slaapliedje voor de kleintjes.
Enkele jaren geleden heeft ze eindelijk een oude droom waargemaakt en is ze Schotse doedelzak beginnen leren in de Flanders Red Cross Pipe Band, waarmee je haar nu nog steeds kan zien repeteren en optreden. Voor Groef verzorgt ze samen met Evelien de backing vocals."
Arjan begon op 7 jarige leeftijd met pianoles wat hij tot zijn 14e heeft gehad.
Vanaf dat moment begon hij ook met het schrijven van muziek in verschillende stijlen en werd zijn interesse in de productie van muziek steeds groter. In 2000 werd hij toegelaten tot de opleiding muziektechnologie aan de HKU, studierichting productie en compositie en in 2005 opende zijn opname- en productiestudio First Take Music. Hier ligt de nadruk momenteel vooral op de productie van hip hop en muziek voor theater.
Arjan kwam nog maar kort geleden met folk in aanraking via Guy Roelofs, voor wiens band Tjane hij af en toe geluidstechniek verzorgde. Naast Groef is Arjan nu ook toetsenist van Tjane.
Op 15 –jarige leeftijd vond Martin op zolder de oude jazzgitaar van zijn vader en was sindsdien verknocht aan de snaren. Toen hij in Delft ging wonen, begin jaren tachtig, kwam hij al in aanraking met de folkmuziek ( wekelijks in De Bolk ) zonder daar echter al actief bij betrokken te raken. Via invalwerk als bassist in een Rock&Roll band kwam hij terecht in het eerste serieuze project; de band Purple Paris die met (romantische) Rock-georiënteerde liedjes tot VARA en NCRV radio wist door te dringen. Er moest nu ook echt gekozen worden voor de basgitaar.
Sinds 1992 is Martin actief in de Delftse band “The Red Sea Sharks” die met eigen liedjes in het country-rock genre nog steeds aan de weg timmert.
De jaren negentig stonden verder in het teken van cover-bands zoals de Pleisters (akoestisch) en de Pony’s.
Via zijn neef, de multi-instrumentalist Ad Vermeer, kwam hij aan het einde van de vorige eeuw in aanraking met de verstilde muziek van de Bredase singer-songwriter Pieter Tak voor wie hij bijdragen leverde aan diens CD’s “Waters from the Well” en “The Watcher” Op het ogenblik wordt er hard geoefend met percussionist Jeroen Peters om de muziek van Pieter ook live beter neer te kunnen zetten.
Een aantal jaren geleden speelde Martin de bas in voor de CD “ Ver van Hier” van Ad Vermeer die eveneens in de Fuaime studio van Guy Roelofs werd opgenomen. Op deze manier kwam het contact tot stand dat leidde tot de medewerking aan Cadans der Getouwen 2006. De combinatie van muzikaliteit, inzicht, humor en spreekwoordelijke Brabantse gemoedelijkheid die Guy in zich verenigt, maakte die beslissing ook niet moeilijk.
In het dagelijks leven is Martin, naast muzikant, ook nog medewerker bij ”SPOD”, de Stichting Pop-oefenruimten Delft die muzikanten gelegenheid biedt te oefenen, op te treden en de eerste stappen te zetten op het gebied van het maken van een demo.
Intussen heeft hij ook zijn oude liefde, de akoestisch gitaar, weer gevonden als gitarist van volksmuziekgroep “Widarvolk”, die bestaat uit ouders van vrije school Widar in Delft. In zijn vrije tijd worstelt hij tenslotte nog met gitaar en de weerbarstige liedjes van “loners” als Townes van Zandt en Nick Drake.
Jiroh is de benjamin van GROEF maar met zijn 19 jaar is hij toch al bijna zijn leven lang bezig met muziek. Op zijn vierde kreeg hij een blokfluit, en maakte hij daarmee de buurt onveilig. Op zijn zesde wilde hij contrabas leren spelen, maar die waren allemaal nogal aan de grote kant, en dus bleek een cello een betere keus.
Toch bleef het geluid van de bas trekken. Als 12-jarige trok hij de stoute schoenen aan en vroeg aan vader of hij lessen mocht volgen op basgitaar. Zijn vader stuurde hem naar gitaarles (bij Guy), en daar is GROEF en de EBBFB hem erg dankbaar voor!
Sinds zijn lessen is hij zich toch gaan bekwamen op de elektrische bas, mandoline, ukulele, percussie en drums.
Jiroh speelt ook in de EBBFB, maar daar speelt hij gitaar en bouzouki.